Címünk: 5600 Békéscsaba, József A. 2-4.

Híreink

 

MEZEIFUTÁS DIÁKOLIMPIA 2024. 03. 21.

Esemény: Mezeifutó Diákolimpia vármegyei döntő 

Mikor: 2024. március 21. 10:00 

Hol: GYULA, Kisökörjárási Szabadidőközpont

A helyszínen lesz:
- BÜFÉ
- WC
- fedett hely a cuccok lepakolásához.

Mit kell hozni:
- NEVEZÉSI LAP ÉS DIÁKIGAZOLVÁNY

A járművek parkolásában, koordinálásban a közterület felügyelet munkatársai lesznek segítségünkre. A verseny helyszíne járművektől elzárt terület lesz.

Pályarajz, mely egy kissé buta verzió, de inkább személtetésnek szántuk. (lásd alább)

A gát előtti erdős részéről lesz az indítás valamennyi korcsoportban és a gát tövében futnak a versenyzők. Minden korcsoportban féltávnál lesz a fordító, amikor is felfutnak a gátra és onnan be a célba.
A célnál az asztalok körzetenként lesznek kihelyezve, kérünk minden testnevelőt, kísérőt, hogy tájékoztassák a gyerekeket arról, melyik körzethez tartoznak (Békéscsaba, Gyula, Orosháza, Szarvas, Mezőhegyes, Szeghalom, Gyomaendrőd, Békés).


Tisztelt Testnevelők, diáksportban közreműködő Kollégák!

Engedjétek meg, hogy a Békés Megyei Diáksport Egyesület nevében sikeres és zökkenőmentes új tanévet kívánjunk Nektek! Mindenekelőtt elnökségünk nevében szeretnénk megköszönni azt a hatalmas munkát, mellyel segítettétek tanulóitok, iskoláitok versenyzését, eredményességét. Nélkületek a Diákolimpia színvonala, tanulói elérése nem működne ilyen hatékonyan, veletek még mindig az ország egyik húzó megyéi vagyunk tanulói bevonódásban, résztvevőszámban, rendezvényszámban. Kívánunk a jövőre is kitartást és türelmet ennek folytatásához.

Az alábbiakban igyekeztünk összeszedni a legfontosabb változásokat, melyekről tájékoztatunk Benneteket a tanév elején, majd pedig folyamatosan, ahogy kezdődnek a versenyeink.

A Magyar Diáksport Szövetség 2023. 08. 22-én tartotta a titkári tanévnyitó értekezletét, melyet a körzeti Diáksport Bizottságok tanévnyitója követett, melyre augusztus 31-én került sor. Hamarosan a körzetfelelőseitektől meghívót fogtok kapni a körzeti testnevelői értekezletre (vagy már meg is kaptátok), kérlek, hogy ezen értekezleten minden intézményből képviseltesse magát 1-1 fő. Elnök asszonnyal egyetemben igyekszünk minden körzetbe eljutni, hogy személyesen is találkozhassunk és így adhassuk át azokat az információkat, amikbe alább részletesen nem térünk ki.

Szeptember 1-én hivatalosan is felkerült a Diákolimpia versenykiírása az MDSZ honlapjára, melyet innen tölthettek le (nyomtatott formában nem kerül kiadásra): https://www.diakolimpia.hu/wp-content/uploads/2023/09/Diakolimpia_versenykiiras_2023-2024_09.01_compressed.pdf


A tavalyi döcögős tanévkezdésre visszagondolva, amikor bizonyos sportágak szűkítéséről, elhagyásáról kellett írnunk felétek, most örömmel mondhatjuk, az idei tanévet teljes repertoárral, sőt bővített tartalommal kezdhetjük. Bízunk benne, hogy a finanszírozási oldal szilárd talajon áll, így pozitívan állunk a tanév elé.

Fontos változások:

1. A Diákolimpia minden szinten ingyenes kell, hogy legyen, így bizonyos dolgok változni fognak. A licenciás Diákolimpiákra nem szedhető nevezési díj és a tanulónkénti 100 ft /tanév részvételi díjat egyesületünk az idei évtől NEM fogja szedni. Továbbra is az MDSZ fizeti az országos döntők szállását, a fenntartó pedig az utazást és az étkezést. A labdajáték országos döntők továbbra is 2 éjszakás eseménynek lesznek.

2. A felsőoktatási eljárás során a többletponti rendszer megszűnik, helyette minden intézmény dönthet, hogy saját intézményi pontrendszert hogyan alakítja, mit számít be plusznak és mit nem. Ezen túl a Magyar Diáksport Szövetség csak azt igazolja le, hogy a tanuló az országos döntőn milyen eredményt ért el, nem pedig azt, hogy plusz 10 többletpontra jogosult. Ez igaz a már megkért, de még fel nem használt igazolásokra is. Az idei felvételin lehetett utoljára élni ezzel a lehetőséggel.

3. TÖBBFORDULÓS VERSENY: Aki beleolvasott már a labdajátékok versenykiírásába, az láthatta, hogy az alábbi sportágakban a verseny első szintjén 3 fordulós lebonyolítási rend lép érvénybe.
Kézilabda III. és IV. kcs, valamint B kategória
Kosárlabda III. és IV. kcs, valamint B kategória
Röplabda III. és IV. kcs, valamint B kategória
Futsal IV. és V-VI. kcs
Labdarúgás II. III., IV., III-IV. lány, V-VI. lány, V-VI fiú

Ennek értelmében a versenykiírások tartalmazni fogják az egyes fordulók lebonyolításának javaslatát. Ahol az első szint a megyei döntő, ott azt kell 3 fordulóban lebonyolítani. FONTOS, hogy a nevezési határidőre mindenki nevezzen be, hiszen ennek hiányában később már nem fog tudni becsatlakozni a versenyrendszerbe.
Nevezési határidők ezekben a (fenti) sportágakban: 2023. szeptember 15.

Itt azt kérjük tőletek, hogy mérlegeljétek a nevezéseiteket, mert őszi és tavaszi versenyekre is kell számítani. Tehát kézilabda, röplabda, kosárlabda esetében is már az ősszel versenyeznetek kell.

4. DIÁKOLIMPIA JUNIOR: A Diáksport megújításának következő újdonsága a fesztivál jellegű sportesemények szervezése helyi szinten, mellyel nem biztos, hogy idén mindenki találkozni fog, de aki igen az bátran jelentkezzen. Útiköltség erre is lehívható, mint bármelyik diákolimpia bármelyik szintjére. A fesztiválokat I. és II. kcs-ban fogják szervezni DSB vezetőink. A foglalkozások 1 órásak, kb. 80 fő részvételével zajlanak, fix sportági tartalommal 8 állomáson. A kérés, hogy inkább osztályokat mozgassatok, ne pedig csak azokat a tanulókat, akik egyébként is sportolnak versenyszerűen.

5. SZPONZOR: Az idei évben a HERVIS szponzorálja a Diákolimpiát. Minden szintű versenyen (alapszint, megyei elődöntő, megyei döntő, országos elődöntő és döntő) az 1-3. helyen végzett tanuló és felkészítő 3000 Ft értékű Hervis vásárlási utalvánnyal gazdagodik. Országos döntőn ez 5000 Ft-ra emelkedik. Az utalványok már rendelkezésre is állnak. A 3000 Ft-os utalvány minimum 15 000 Ft értékű vásárlás során váltható be. Fontos tudni, hogy hosszú lejáratú, így akár 2024. aug. 31-ig is tudtok élni a beváltással, valamint webshopban is érvényesíthető.

Az idei tanévben az Európai Diáksport Napja 2023. szeptember 29-re esik. Ezen is Hervis sportszerutalványt lehet nyerni, melyet a beszámolót feltöltött intézmények között sorsolnak ki. Kisorsolásra kerül 1 db 500 000 Ft értékű, 2 db 250 000 Ft értékű valamint 200 db 40 000 Ft értékű utalvány. A diáksport nap fő témája idén a Mozgás Öröme.

Ne felejtsetek el belépni a felhasználói nevetekkel e Diákolimpia felületére és jóváhagyni az iskolai kapcsolatot, ha változás volt azért, ha nem akkor pedig azért.


Táborok

Idén is lesz a Diákolimpia® hangulatát idéző kedvezményes mozgás- és sporttábor.

Kik vehetnek részt a táborban?
A táborban általános iskolás tanulók vehetnek részt, a programok alapján

  • a Diákolimpia® Junior és Életmód Táborba az 1-4. évfolyamos tanulók.

Milyen programok lesznek?
Táborozóink naponta különböző szervezett mozgásprogramokon vesznek részt, melyek során az adott sportágban jártas szakemberek bővítik a gyerekek sportági ismereteit, és fejlesztik a mozgáskészségeiket. A táborokban rendszeres életmódprogramok is megvalósulnak az alábbi témákban: egészséges környezet, társas kapcsolatok, energia-egyensúly, függőségek, digitális világ.

A napközis táboraink programjai reggel 8 és délután 4 óra között zajlanak az időjárásnak megfelelő helyszínen, napi háromszori étkezés biztosítása mellett.

Mennyibe kerülnek a táborok?
Az MDSZ minden tábor esetében egységesen 10 000 Ft/fő/hét részvételi díjért biztosítja a táborozási lehetőséget. A részvételi díj tartalmazza a napi háromszori étkezést, felelősségbiztosítást, a programokon való részvételt.

Hol és mikor lesznek a táborok?
Békéscsabán: 2023. július 17-21. Jelentkezés a táborvezetőnél: Szabóné Csendes Ildikó: 30/259-8390
Gyulán: 2023. július 31 - augusztus 4. Jelentkezés a táborvezetőnél:Prohászkáné Nemes Szilvia: 70/339-1012


2023. január 20-22. között rendeztük Békéscsabán az 5-6. K.cs Röplabda "A" kategória Diákolimpia Országos döntőt.

8-8 röplabda fiú- és lánycsapat mérkőzött meg a bajnoki címekért, szintén országos elődöntőket követően. Ezek alapján a fiúknál Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye tudott 2-2 csapatot is kvalifikálni a döntőbe, a lányoknál pedig ez Veszprém vármegyének sikerült. Országosan 210 (88 fiú, 122 lány) csapat nevezett a versenysorozatba, a megyei döntők I. és II. helyezett csapatai (28 fiú- és 28 lánycsapat) jutottak az országos elődöntőkbe. A végeredményt nézve külön említést érdemel Kecskemét, amelynek mindkét fiúcsapata dobogóra állhatott.

A fantasztikus hangulatú versenyeken az alábbi iskolák szerezték meg az érmeket:

Fiúk:

I. Kecskeméti Bolyai János Gimnázium
II. Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium
III. Kecskeméti SZC Kandó Kálmán Technikum

Legjobb támadó: Bogdán Bence- Kecskemét Bolyai János Gimnázium
Legjobb előkészítő: Török Soma - Kecskemét Bolyai János Gimnázium
Legtechnikásabb játékos: Tóth Gábor Kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium
Legjobb testnevelő, felkészítő: Szabó Tamás - Kecskemét Bolyai János Gimnázium

Lányok:

I. Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium
II. Testnevelési Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium
III. Balatonfüredi Szent Benedek Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Legjobb támadó: Sinka Dalma - Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium
Legjobb előkészítő: Fekete Ramóna- Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium

Legtechnikásabb játékos: Szili Kamilla - TE Gyakorló Ált. Isk. és Gimnázium
Legjobb testnevelő, felkészítő: Nagy Attila, Papp Csaba - Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium

Fiúk:

Az eseményen készült fotók a Diákolimpia Facebook oldalán megtekinthetők.


Diáksport napi nyereményjáték sorsolása

40.000,- forintos Hervis sportszerutalvány nyertesei Békés megyében:

  • Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium Békéscsaba
  • Erzsébethelyi Általános Iskola Békéscsaba
  • Gyulai Dürer Albert Általános Iskola Gyula
  • Gyulai Implom József Általános Iskola Gyula
  • Szabó Pál Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Béla Téri Telephelye Vésztő
  • Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola,Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola Kossuth Lajos Utcai Telephelye Szarvas

A teljes lista a nyertesekről ITT érhető el.

A nyerteseknek ezúton is gratulálunk, a nyeremények ügyében a következő napokban minden érintett iskolával felvesszük a kapcsolatot.

Várunk Benneteket a jövő évi Európai Diáksport Napja eseményre is!

2022.10.28.#ESSD - Elek

A Diáksport napi futás alkalmával egyeztettem György Szelezsán polgármester úrral, hogy az asztalitenisz Diákolimpia megyei döntőnek Elek városa lesz a házigazdája.

Köszi a futást fiúk, lányok! Ügyesek voltatok!

#2022m #futás #magyardiáksportnapja #diákolimpia #elek #essd

2022.09.29.Idén is lesz #ESSD...

... ahol a tematika: Irány a ZÖLD!!! Ismét értékes nyereményekkel gazdagodhatnak az iskoláitok, húzzatok bele a regisztrációba! Ne feledjétek! Mindössze 120 perc mozgás + 2022 m futás.

Bővebben minderről ebben a cikkben olvashatsz.

2022.09.12.


FIGYELEM!

A labdajátékok nevezési határideje: 2022. szeptember 30!


Június 20-24. között Orosházán, július 18-22. között Békéscsabán, augusztus 1-5. között Gyulán valósultak meg a diákolimpia táborok. A napközis táborokban mozgásban gazdag, színes programok várták a gyerekeket.

A táborok a Magyar Diáksport Szövetség és a Bethlen Gábor Alapkezelő által biztosított támogatásával valósultak meg.


Idén is lesz Diákolimpia tábor, a békéscsabai turnusra még lehet jelentkezni a plakáton lévő elérhetőségen!


2019. március 19-én Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban kerül megrendezésre a Darts Diákolimpia (R) megyei döntő.
Nevezési határidő: 2019. március 8. (péntek)